HI3 Hitlerin valtaannousu

Kveekarit

Hitler-Jugend

Hitlerin nuoret - kasvatus ihannearjalaiseksi


Hitler-Jugend. Nuoriso-osasto, jolla oli vain yksi tehtävä: koulia saksalaisista jo pienestä pitäen ihannesotilaita, täydellisiä arjalaisia, kansallissosialistiseen ideologiaan sopivia miehiä.

Hitler-Jugendia edeltänyt ryhmä Jugendbund der NSDAP perustettiin maaliskuussa vuonna 1922. Johtajana toimi Adolf Lenk ja toimintaa valvoi Sturmabteilung, SA. Hitlerin jouduttua vankilaan oluttupavallankaappauksen jälkeen sen suosio kuitenkin romahti, ja varsinainen Hitler-Jugend ryhmä perustettiin vuonna 1926. Järjestön johtajaksi valittiin Baldur von Schrirach, arvostettu virkamies ja aluejohtaja.

Kansallissosialistien valtaannousun jälkeen kaikki nuorisoryhmät kiellettiin, paitsi oikestolaiset nuorisoryhmät yhdistettiin Hitler-Jugendin kanssa. Jäsenyydestä tehtiin myös pakollista; kaikkien yli 17-vuotiaiden oli liityttävä ja myöhemmin ikäraja alennettiin ikävuoteen kymmenen. Vuoteen 1938 mennessä Hitler-Jugendissa oli jo yli viisi miljoonaa jäsentä.

Järjestön toiminta koostui muun muuassa patikoinnista, leireistä, marsseista ja ampumisesta. Sodan kuluessa ja Saksan joukkojen huvetessa sotilaita alettiin kuitenkin värvätä yhä nuoremmista, ja moni Hitler-Jugendin jäsenistä joutui rintamalle. Vuonna 1943 muodostettiin 12. SS panssaridivisioona Hitlerjugend, jonka ydinjoukko koostui HJ:n vuonna 1926 syntyneistä jäsenistä. Divisioona marssitettiin suoraan Normandiaan ja taisteli Normandian maihinnousussa. Johtavana upseerina toimi ensimmäisen SS-panssaridivisioona Leibstandarte SS Adolf Hitlerin Oberführer Fritz Witt. Tämä pahamaineinen Hitlerjugend-divisioona oli vastuussa yli 140:n sotavangin tapapmisesta.

Valan "minä vannon sinulle, Adolf Hitler, Saksan valtion Führerille ja valtakunnankanslerille, lojaaliutta ja rohkeutta. Minä vannon sinulle ja sinun valitsemillesi esimiehilleni kuuliaisuutta kuolemaan saakka. Joten Jumala minua auttakoon" ja moton "elä uskollisesti, taistele urheasti ja kuole nauraen!" puolesta kuoli moni nuori mies Hitlerin hirmuvallan aikana. Saksan häviön varmistuessa varmistui myös yhä nuorempien miesten kuolema, kun heidät marssitettiin taistelemaan maansa puolesta, tahtoivat tai eivät.

Tulosta tämä sivu / Print this page

©
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003